Kontrasts

Fonta izmērs

news_show

Iespējas, pieredzes un lēmumi

Hei- hei!
Mani sauc Marika. Esmu pabeigusi vidusskolu un šobrīd strādāju biedrībā “Radi Vidi Pats”.  Izbaudu gandrīz katru iespēju piedalīties pasākumos un apmācībās un tai pašā brīdī esmu “perfektās dzīves” meklējumos. Jau kādu laiku esmu “Radi Vidi Pats” aktīviste, varbūt sākotnēji nebiju no tiem aktīvākajiem, bet šobrīd esmu “Radi Vidi Pats” palīgs lielos darbos, kas vienam cilvēkam ir pa daudz. 

Sākumā aptuveni mēnesi dažas reizes nedēļā izpalīdzēju brīvprātīgi, bet tad RVP piedāvāja iespēju darboties praksē caur NVA, kā atalgojumu par savu ieguldīto laiku un enerģiju varēju nedaudz nopelnīt stipendiju, kas ir lieliska iespēja iemācīties kaut ko jaunu. Vēlāk bija iespēja kļūt par biedrības darbinieci pateicoties Eiropas Solidaritātes Korpusa darba un prakses projektiem, kas manuprāt ir lielisks izaugsmes rīks, kā arī fantastiska iespēja nevalstiskām organizācijām (un ne tikai) saņemt finansējumu, lai nodarbinātu jaunieti, kuram nekad nav bijusi darba pieredze vai arī kādā jomā nav iespējams atrast darba vietu, bet vēlētos to pamēģināt. Pirms projekta nekad nevarēju iedomāties, ka brīvprātīgais darbs varētu kļūt par algotu darbu uz pilnu slodzi.

Manuprāt, Radi Vidi Pats ir lieliska vieta, kur brīvprātīgi var darboties,noteikti  arī jebkura cita vieta ir superīga. Visi biedri un aktīvisti ir saprotoši, izpalīdzīgi un skaisti cilvēki. Šeit ir dažādi cilvēki, bet savā ziņā arī līdzīgi. Visi ir brīvdomātāji,katrs ar saviem putniem galvā un trakām, varbūt ne tik trakām idejām. Brīvprātīgais darbs ir super iespēja, lai iegūtu pieredzi, draugus un, iespējams, atrast to, ko vēlies. Esmu piedalījusies daudzos pasākumos kā brīvprātīgais un liekas, ka interese ir daudziem jauniešiem. Bet šādi pasākumi ir vienu dienu vai vairākas. Bet kā būtu, ja atrastu, kādu organizāciju, kur var palīdzēt arī ikdienas darbos? Personīgi neesmu meklējusi tādas vietas, bet zinu, ka tādas vietas ir, un ne viena vien. Pat RVP noderētu vēl kāda palīdzīga roka, svaigāks prāts, jo šeit biedriem ir daudz darbu un aktīvistiem sāk pamazām aptrūkties iedvesmas un palīdzīgas rokas. RVP vajadzētu jauniešus, kas būtu gatavi ziedot savu laiku un enerģiju, lai brīvprātīgi padarbotos gan RVP telpās, gan pasākumos ārpus telpām, kurus ne tik bieži rīko. Bet , hei, tieši tāpēc jau ir vajadzīgi jaunieši, kas būtu gatavi dalīties savās idejās un radīt interesantus pasākumus. Protams, daudziem ir vēlme kaut ko nopelnīt, bet, manuprāt, lielākais dārgums, darbojoties brīvprātīgājos darbos, ir pozitīvas emocijas,jo dari to, kas pašam patīk, lieliska pieredze, superīgi cilvēki, kuri kļūst par draugiem un interesantie piedāvājumi, kas uzpeld ik pa laikam. Kas var būt labāks par mūžīgām atmiņām un draugiem un vēl visam pa virsu redzams progress pašizaugsmē?
Bet mani līdz šim dzīves ceļi ir veduši visur, un šeit biedrībā sāku saprast, kas mani tiešām aizrauj. Strādāt “Radi Vidi Pats” ir ne tikai sakārtot papīra kaudzes pa mapēm, komunicēt ar partneriem un citi adminstratīvie darbi, bet tas ir arī emocionāls darbs,  strādājot kopā ar Eiropas valstu brīvprātīgajiem un vietējo sabiedrību, kur nepieciešams atbalsts, sapratne un reizēm arī konfliktu risināšana, kā arī jāprot izmantot savas radošās pieejas aktivitāšu plānošanai. Tā es katru dienu iemācos kaut ko jaunu. Protams, pirms uzsāku dalību darba projektā “Big Help”, es koordinēju un piedalījos Solidaritātes projektā “Less Waste --- > More Space”, ar kura palīdzību biedrība pārvērtās par platformu idejām atvērta visiem, kas vēlētos ko organizēt, dalīties pieredzē utt. Domāju un ceru, ka šis ir viens no maniem lielākajiem ieguldījumiem biedrībā, un katru dienu es priecājos par RVP augšanu gan aktīvistu skaitā, gan nodarbību piedāvājumos. 

Pirms četriem gadiem sāku iet uz RVP un brīvprātīgi palīdzēt ar dažādiem darbiņiem, vairāk jau ar dekorāciju veidošanu ērmriteņu festivālam “Boltik Bike”. No sākuma biju sabijusies, bet ar katru dienu, stundu, minūti jutos brīvāk un sapratu, ka šī vieta ir man un jebkuram citam apjukušam jaunietim. Daudz darba, bet tik pat daudz jautrības gan ar RVP biedriem, gan aktīvistiem, gan brīvprātīgajiem no Eiropas valstīm. Es priecājos, ka RVP varu saukt par savām mājām, biedri un aktīvisti šeit ir kā viena liela ģimene, vienmēr gatavi palīdzēt un atbalstīt. Iesaistīšanās RVP ikdienā palīdzēja man izlausties no rutīnas un izstiept savu komfortu zonu tik tālu, ka pat pāris gadus atpakaļ es varētu tikai sapņot par tādu atvērtību. Pateicoties atbalstam un iespējām, kuras man tika piedāvātas, esmu izaugusi un bagātāka ar dažādām zināšanām. Tik bagāta, ka pienāca laiks savas zināšanas mācīt citiem jauniešiem,un  kas bija viens no maniem uzstādītajiem mērķiem uzsākot “Big Help” gaitas. 

Tuvojoties projekta beigām, palika nedaudz skumji, jo apzinājos, ka būs jāmeklē citas darba iespējas. Pamest RVP nav vieglākais lēmums, kuru starp citu neesmu vēl pieņēmusi. Un izskatās, ka mans lēmums ir palikt biedrībā. Nākotnes plāni vēl nav paredzami, bet, pateicoties dotajai iespējai, zinu, ko vēlos darīt. 

Marika /ofisa laumiņa/

Raksts atspoguļo tikai autora viedokli.

Eiropas Solidaritātes Korpusa darba projektus finansē Eiropas Komisija un Jaunatnes Starptautisko Programmu Aģentūra.