Kontrasts

Fonta izmērs

news_show

Starpziņojums par iepirkuma procedūras izpēti Liepājā

 Sākot ar 2023. gada 1.jūniju, biedrība “Radi Vidi Pats” (turpmāk - RVP) un Liepājas Novada fonds (turpmāk - LNF)  uzsāka sadarbību ar biedrību “Sabiedrība par atklātību – Delna” (turpmāk - Delna) projektā “Integritātes pakti - sabiedrības iesaiste publiskā finansējuma uzraudzībā” (turpmāk - Projekts). Projekta mērķis ir iepazīstināt nevaldības organizācijas un pašvaldības, šajā gadījumā - Liepājas valstspilsētas pašvaldību (turpmāk- Pašvaldība), ar Integritātes pakta (turpmāk - IP) metodi, kuras mērķis ir  iesaistīt pilsonisko sabiedrību publiskā finansējuma izlietojuma uzraudzībā un veicināt sadarbību ar pašvaldības pārstāvjiem.

IP ir rīks godprātības un atbildības veicināšanai, kas dod labumu visām iesaistītajām pusēm, novēršot korupcijas un publiskās naudas izšķērdēšanas riskus. Tas paredz aktīvu pilsoniskās sabiedrības iesaisti iepirkuma uzraudzībā, izmantojot sabiedrības informēšanas iespējas par šo procesu.  RVP, LNF un Delna, sākot ar 2023. gada decembri, īstenoja komunikāciju ar  pašvaldības pārstāvjiem un vienojās par sadarbību.

2024. gada 9.aprīlī tika noslēgts sadarbības līgums par IP īstenošanu Liepājas pašvaldības iepirkumā “Priekšizpētes izstrāde projektam ”Gaisa piesārņojuma samazināšanas pasākumu īstenošana, izveidojot Liepājas Ziemeļu priekšpilsētas (Laumas apkaimes) publiskās ārtelpas zaļo infrastruktūru”” (turpmāk - iepirkums). Pēc līguma noslēgšanas LNF nepiedalās  iepirkuma izpētes procesā, bet ir šī procesa novērotājs.

Šajā Projektā RVP sadarbībā ar Delnu analizē iepirkuma dokumentācijas atbilstību spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, sniedz ieteikumus labas pārvaldības principu ieviešanā, veicina un organizē Liepājas iedzīvotāju iesaistes un informēšanas pasākumus, kā arī sniedz pilsoniskās sabiedrības viedokli pašvaldības atbildīgajām amatpersonām.

 Iepirkums organizēts, ievērojot 2024. gada 16.janvāra Ministru kabineta noteikumu Nr.54 prasības, kas paredz pilsētvidē attīstīt zaļo infrastruktūru ar mērķi samazināt gaisu piesārņojošo daļiņu izplatību Latvijā, kā arī Liepājas pilsētas gaisa kvalitātes uzlabošanas rīcības programmu 2021.- 2025. gadam.

 

Līguma slēgšanas process

Sākot ar 2023. gada decembri RVP uzturēja regulāru komunikāciju ar pašvaldības amatpersonām un vienojās par vairākām tikšanās reizēm, lai diskutētu par sadarbības iespējām starp RVP un Pašvaldību IP īstenošanā. RVP ieskatā, sākot veidot komunikāciju ar Pašvaldību, bija redzama amatpersonu neizpratne un neziņa par to, kas ir IP un kā šis sabiedrības līdzdalības veids darbojas. Tāpat RVP ieskatā Pašvaldība sākotnēji ar piesardzību vērtēja biedrības iesaisti iepirkuma procesā, ņemot vērā, ka RVP līdz šim šāda pieredze nav bijusi. Tomēr Pašvaldība pieņēma drosmīgu un sabiedrības interesēs balstītu lēmumu virzīties tālāk ar sarunām par sadarbības veidošanu ar RVP.

Jānorāda, ka vienošanās procesā no Pašvaldības puses izskanēja bažas arī par domes iespējām sniegt atļauju RVP piekļūt iepirkumu informācijai, kas var būt ierobežotas pieejamības informācija. Lai iegūtu informāciju par publisko iepirkumu regulējumu šajā jautājumā, RVP partneris Delna vērsās Iepirkumu uzraudzības birojā ar lūgumu skaidrot IP īstenošanas iespējas iepirkumos Latvijā. Iepirkumu uzraudzības birojs savā atbildē norādīja, ka IP ir vēlams palīgrīks godprātīgas iepirkumu procedūras organizēšanā un tas nav pretrunā ar Publisko iepirkumu likumā paredzēto.

Citas aizķeršanās vai šķēršļi līguma slēgšanas procesā netika novēroti, tāpēc pēc sadarbības līguma redakcijas savstarpējas saskaņošanas, RVP 2024. gada  9. aprīlī  noslēdza sadarbības līgumu ar Pašvaldību par IP īstenošanu.

 

Sadarbības īstenošana

Pēc līguma noslēgšanas Pašvaldība ātri iekļāva RVP iepirkuma procesā. Ņemot vērā, ka iepirkuma līgums jau bija noslēgts iepriekš, šobrīd notika līguma izpildes posms. Tajā Pašvaldības pārstāvji regulāri tiekas ar iepirkuma uzvarētaju - SIA “Estonian, Latvian & Lithuanian Environment” (turpmāk - SIA “ELLE”), lai pārrunātu izpētes virzību un būtiskākās atziņas. Arī RVP pārstāvim tika nodrošināta iespēja piedalīties šajās sanāksmēs.

Kopumā līdz šī ziņojuma publicēšanas dienai ir notikušas divas darba sanāksmes starp Pašvaldību un iepirkuma uzvarētāju, kurās puses pārrunāja par kopējām plānotā projekta izmaksām, kas ir aptuveni 1,5 miljoni eiro par visu periodu, plānoto zaļās zonas labiekārtošanu un satiksmes itensitātes sensoru uzstādīšanu. Mērījumi plānoti dažādās vietās: autostāvvieta, veikals un privātā teritorija u.c. Kā arī, plānota gaisa mērījuma ierīču uzstādīšana, kur būtiski no gaisa kvalitātes modelēšanas viedokļa identificēt barjeru no kokiem. Šobrīd norit intensīva komunikācija un plānošanas darbi ar SIA “ELLE” piesaistītajiem ekspertiem no Lielbritānijas uzņēmuma “Cambridge Environmental Research Consultants Limited” par tālākajiem plāniem augustā un septembrī  teritorijas iekārtošanā.  

Komunikācijas starp iepirkuma komisiju un SIA “ELLE” ir raita un veiksmīga. Tāpat arī uz  RVP jautājumiem Pašvaldība atbild ātri un pēc būtības, nav sarežģījumu nepieciešamās informācijas iegūšanā.

 

Iepirkuma procesa analīze līdz iepirkuma līguma noslēgšanai

Iepirkums tika izsludināts 2023.gada 24.novembrī ar piedāvājumu iesniegšanas termiņu līdz 2023.gada 13.decembrim. Iepirkumā piedalījās divi pretendenti: personu apvienība “Firma L4” un “Ardenis” ar piedāvāto līgumcenu 52 176,00 eiro un konkursā uzvarējušais uzņēmums SIA “ELLE” ar piedāvāto līgumcenu 23 000,00 eiro.

 RVP savas kompetences ietvaros vērtēja iespējamos interešu konfliktus starp abiem piegādātājiem un pasūtītāju, un nav konstatējusi šādus gadījumus. Tāpat, pārbaudot iespējamos Publisko iepirkumu likuma 42. pantā minētos izslēgšanas kritērijus, RVP neieguva ziņas par to esamību.

 Pašvaldības sūtītajos protokolos pieejamā informācija liecināja, ka paredzamā  līgumcena būs zemāka un  iepirkuma kopējās izmaksas atbildīs zemsliekšņa iepirkuma procedūrai - tātad, līguma summa nesasniegs 42 000 eiro. Atzinīgi vērtējam to, ka Pašvaldība lēma iepirkumu veikt atbilstoši atklāta konkursa prasībām, tādējādi nodrošinot lielāku caurskatāmību un samazinot risku, ka iepirkums būtu jāizbeidz, ja piedāvājumi pārsniegtu paredzamo līgumcenu.

Jāatzīmē, ka, analizējot iepirkuma nolikumu, RVP jautājumus radīja iepirkuma nolikuma 2.6. punkts, kas nosaka, ka “Pretendentu izslēdz no dalības iepirkuma procedūrā jebkurā no PIL 42. panta pirmajā daļā noteiktajiem gadījumiem”. Šis punkts tekstu ļauj interpretēt tādā veidā, ka piemērojami arī fakultatīvie izslēgšanas iemesli (Publisko iepirkumu likuma 42.panta otrās daļas 8. un 9.punkts), tomēr, sazinoties ar pašvaldības pārstāvi, RVP pārliecinājās, ka iepirkumā nav paredzēts piemērot fakultatīvos izslēgšanas iemeslus. Ar mērķi izvairīties no iespējamām domstarpībām, tai skaitā, no pilsoniskās sabiedrības skatu punkta, turpmāk aicinām izmantot formulējumu, kurš precīzāk raksturo piemērojamos izslēgšanas kritērijus.

 

  Būtiskākie secinājumi iepirkuma uzraudzībā

  IP  primāri nepieciešams uztvert kā sadarbības līdzdalības mehānismu. Attīstot sadarbību, visām iesaistītajām pusēm jāapzinās, ka IP mērķis ir sabiedrības uzticības vairošana un negodprātības risku mazināšana. Viena no atvērtas un godīgas sabiedrības pamatiezīmēm ir ērta un netraucēta informācijas pieejamība.

RVP IP līdzšinējā īstenošanā ar Pašvaldību nav nācies saskarties ar grūtībām pieprasot to informāciju, kas nav publicēta Elektronisko iepirkumu sistēmā, tai skaitā, saņemot iepirkuma komisijas protokolus. Tomēr, uzskatām par svarīgu izcelt, ka pilsoniskās sabiedrības darba metodēs ietilpst liela apjoma publiski pieejamās informācijas analīze. Tādēļ aicinām Liepājas un citas pašvaldības jau sākotnēji publicējamajai iepirkuma dokumentācijai pievienot visu informāciju, kurai nav ierobežotas pieejamības statuss.

Vienlaikus, visām projektā iesaistītajām pusēm nepieciešams turpināt darbu pie izpratnes vairošanas par to, ar kādu informāciju un kādā formātā iespējams dalīties ar sabiedrības pārstāvjiem.

RVP vēlas izcelt Liepājas valstspilsētas pašvaldības gatavību sadarboties un kopīgi ar nevaldības organizāciju pārstāvjiem strādāt pie godprātības un uzticības vairošanas publisko līdzekļu administrēšanas jomā. Līdzšinējo sadarbību ar Pašvaldību RVP uzskata par veiksmīgu un produktīvu.

Tajā pat laikā RVP turpina darbu pie iepirkuma izpildes novērošanas un informēs sabiedrību par sadarbības virzību un citiem sabiedrībai aktuāliem jautājumiem.

 

Svarīgi!

Ja Tev ir kādi jautājumi un/vai bažas par iespējamām negodprātībām iepirkumos, raksti vai zvani uz norādīto kontaktinformāciju šeit->.
 

Raksts tiek veidots ar Eiropas Savienības Atveseļošanās fonda finansējumu. Par projekta aktivitāšu saturu atbild biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna” un tas ne vienmēr atspoguļo Eiropas Savienības viedokli.