Kontrasts

Fonta izmērs

news_show

Atskats uz 12. septembra pasākumu "Kā zaļās zonas projekts ietekmēs Laumas apkaimes attīstību?"

     Biedrība “Radi Vidi pats” Laumas apkaimes iedzīvotājus 2024. gada 12. septembrī aicināja uz “Valtera” bibliotēku, lai pasākumā "Kā Laumas apkaimes nākotni ietekmēs zaļās zonas projekts un tā uzraudzība?" runātu par iepirkumu pilsoniskās uzraudzības veidu — integritātes paktu.

     Ar Liepājas valstspilsētas pašvaldības veikto iepirkumu “Priekšizpētes izstrāde projektam “Gaisa piesārņojuma samazināšanas pasākumu īstenošana, izveidojot Liepājas Ziemeļu priekšpilsētas (Laumas apkaimes) publiskās ārtelpas zaļo infrastruktūru”, paveikto priekšizpētes procesā, un tālākajiem teritorijas labiekārtošanas plāniem iepazīstināja Liepājas pašvaldības vides nodaļas vadītāja Dace Liepniece. Iepirkuma uzvarētāja – uzņēmuma SIA ”Estonian, Latvian & Lithuanian Environment” (turpmāk —- SIA “ELLE”) pārstāve Jūlija Doktorova prezentēja izpētes rezultātus par Ziemeļu priekšpilsētas zaļās infrastruktūras izveidi. Biedrības “Sabiedrība par atklātību – Delna” (turpmāk — Delna) direktore Inese Tauriņa un juriste Krista Asmusas biedrības “Radi Vidi Pats” (turpmāk — RVP) un “Liepājas Novada fonds” (turpmāk — LNF) pārstāvji dalījās pieredzē par integritātes pakta (turpmāk — IP) praktisko ieviešanu pašvaldībās. Uz pasākumu bija ieradušies ne tikai aktīvie Laumas apkaimes iedzīvotāji, bet arī Liepājas valstspilsētas pašvaldības komunālās pārvaldes, Sabiedrības līdzdalības daļas un Iepirkumu komisijas darbinieki. Piedalījās arī vairāki deputāti no dažādām partijām, tostarp Liepājas vicemērs Salvis Roga. 

     Pasākumu rīkojām  ar mērķi informēt Liepājas iedzīvotājus par iespēju aktīvāk iesaistīties pašvaldības darbā un paust savu viedokli par Laumas apkaimes  labiekārtošanas aktualitātēm un kopīgu risinājumu meklēšanu. Jāuzsver, ka šī satikšanās ir būtiska ar to, ka uz pasākumu bija ieradušies dažādi sabiedrības pārstāvji, kuri varēja iepazīties ar integritātes pakta metodi un tā kvalitatīvu pielietojumu aktīvi iesaistotes visām iesaistītajām pusēm — pašvaldībai, uzņēmumam un sabiedrībai.

       Delnas direktore I. Tauriņa padziļināti un izsmeļoši izskaidroja, kas ir integritātes pakts un kāpēc iedzīvotājiem vajadzētu uzraudzīt pašvaldības iepirkumus. Tā kā IP paredz aktīvu dalību no visām iesaistītajām pusēm, tas dod virkni pozitīvu ieguvumu visiem, piemēram, palielina sabiedrības informētību, uzlabo informācijas atklātību un kopīgi sadarbojoties tiek veicināta sabiedrības izpratne  par publiskās naudas izlietojumu. Turklāt, neatkarīgi uzraugot publiskos iepirkumus, var novērst iespējamu  korupciju un publiskās naudas negodprātīgu iztērēšanu.

     Savukārt RVP un LNF plašāk iepazīstināja klātesošos ar praktisko darbu IP īstenošanā Liepājas pašvaldībā, proti, sadarbības veidošanā ar pašvaldību, līguma slēgšanā un piedalīšanos komisijas sēdēs. Bez Delnas vēl nevienam no iesaistītajiem nevaldības sektora pārstāvjiem nav bijusi pieredze darbā ar integritātes paktu. Jāatzīst, ka sākotnējais ieviešanas process bija izaicinošs, bet iepazīstot jauno vidi un iegūstot papildus zināšanas no Delnas ekspertiem, esam veiksmīgi izpratuši IP būtību un nozīmi.

      Izpratnes vairošana par IP ir vajadzīga ne tikai nevaldības sektoram, bet galvenokārt pašvaldībai. Šī pilsoniskā uzraudzības veida ieviešana pašvaldībās palīdzētu ātrāk konstatēt prettiesisku darbību riskus un nodrošinātu sabiedrības uzticības vairošanu pašvaldības darbam. Secinām, ka mūsu sadarbība ar Liepājas valstspilsētas pašvaldību iepirkumā: “Priekšizpētes izstrāde projektam “Gaisa piesārņojuma samazināšanas pasākumu īstenošana, izveidojot Liepājas Ziemeļu priekšpilsētas (Laumas apkaimes) publiskās ārtelpas zaļo infrastruktūru” norit pozitīvi un veiksmīgi, jo visa sadarbības  procesa laikā informācija ir atklāta un pieejama.

    SIA “ELLE” pasākumā dalījās ar priekšizpētes rezultātiem, kurus visa priekšizpētes procesa laikā tā ir  veikusi. Uzņēmuma uzdevums bija novērtēt labākos zaļās infrastruktūras attīstības variantus, lai samazinātu piesārņojumu Laumas teritorijā. Pētnieku komanda ir plaši analizējusi piesārņojuma avotus, izkliedi un piedāvājusi labākos variantus augu un koku izvietojumam, vadoties gan no gaisa izkliedes modeļiem, gan arī komandai piesaistītā dendrologa ieteikumiem. Konkrētais mikrorajona zaļās zonas projekts paredz sasniegt projektā izvirzīto mērķi – samazināt gaisa piesārņojuma izplatību – kā arī vairot bioloģisko daudzveidību un uzlabot katras apkaimes iedzīvotāju un skolēnu labbūtību. Tomēr svarīgi apzināties, ka zaļās zonas projekts neietekmēs piesārņojuma avotus. Pētījuma dati attaino, ka Laumas apkaimē gandrīz puse no ienākošā piesārņojuma ir uzskatāms par fonu – tātad, tie ir “ārējie avoti”, ārpus pilsētas esošie. Tāpēc nepieciešama turpmāka publisko un privāto institūciju, kā arī aktīvo iedzīvotāju sadarbība, lai samazinātu to piesārņojuma avotu īpatsvaru, kurus varam ietekmēt vietējā mērogā. 

     Pasākuma jautājumu un atbilžu daļā skaidri iezīmējās, ka problēma ir plašāka kā zaļo zonu projekts to var piedāvāt risināt – iedzīvotāji sagaida plašāku zaļo zonu labiekārtošanu un attīstību. Taču pašvaldībai jāņem vērā konkrētā projekta ierobežojumi, t. sk. tas, ka pašvaldībai pieejamās teritorijas zaļās infrastruktūras izveidei pieejamas 5 hektāru platībā, vairākas zonas, kuras iedzīvotāji aicināja sakārot, nav pašvaldības īpašums u.c.

Lai noskaidrotu plašāku iedzīvotāju viedokli par problēmzonām Laumas apkaimē, kurām nepieciešams pievērst uzmanību plānojot nākamos attīstības projektus, kā arī iegūtu informāciju par iedzivotāja pilsonisko iesaisti, biedrība “Radi Vidi Pats” turpina izplatīt Liepājas iedzīvotāju aptaujas anketu par Liepājas un Laumas apkaimes zaļās infrastruktūras attīstību.

    Jāņem vērā Laumas apkaimes specifika, kur zaļumošanas darbiem ir maz pašvaldībai pieejamu teritoriju, tāpēc nepieciešama plašāka sadarbība ne tikai ar pašvaldību un tās iestādēm, bet arī privātīpašumu un kopīpašumu īpašniekiem, attīstot arī pašiniciatīvā balstītu zaļo infrastruktūru. Pašvaldības pienākums būtu šādas iniciatīvas atbalstīt.
 

Zemāk varat iepazīties ar pasākuma prezentācijām.

Biedrība: "Radi Vidi Pats": RVP_prezentācija

Liepājas valstspilsētas pašvaldība: LVP_prezentācija

Uzņēmums SIA "ELLE": SIA ELLE_prezentācija

Biedrība "Delna- sabiedrība par atklātību": Delna_prezentācija

 

 

 

Svarīgi!

Ja Tev ir kādi jautājumi un/vai bažas par iespējamām negodprātībām iepirkumos, raksti vai zvani uz norādīto kontaktinformāciju šeit->.

Raksts tiek veidots ar Eiropas Savienības Atveseļošanās fonda finansējumu. Par projekta aktivitāšu saturu atbild biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna” un tas ne vienmēr atspoguļo Eiropas Savienības viedokli.