Kontrasts

Fonta izmērs

news_show

Šodien esmu sēkliņa, gatava augt

No 21. līdz 27. februārim man bija iespēja piedalīties Erasmus+ starptautiskajā projektā “My Voice My Choice”. Šis seminārs, kas bija veltīts jauniešu un jaunatnes darbinieku klimata un līdzdalības jautājumiem, pulcēja 30 jaunatnes darbiniekus no dažādām Eiropas valstīm Lielvirbu muižā Latvijas mežu un lauku ielokā. Šī nedēļa bija piepildīta ar informatīviem semināriem, pārdomas rosinošu grupu darbu, piedzīvojumiem mežā un dziļām sarunām.

Jau no ierašanās brīža bija jūtama mērķtiecība. Lai gan daudzi no dalībniekiem nestrādā ar jauniešiem katru dienu, ātri kļuva skaidrs, ka ikviens no klātesošajiem ir jaunatnes darbinieks. Visu mūsu centienu galīgais mērķis ir sniegt labumu jauniešiem. Semināra galvenais mērķis bija nodrošināt jaunatnes darbiniekiem kompetences un zināšanas, lai mudinātu jauniešus kļūt par pārmaiņu veidotājiem un klimata aktīvistiem.

Semināra laikā bieži tika runāts par kopienu. Lai gan dalībnieki ātri saprata, ka katrs kopienu definē nedaudz atšķirīgi, par tās nozīmi visi bija vienisprātis. Runājot par kopienu, nav pareizas vai nepareizas atbildes, jo tik daudz dažādu faktoru var to veidot vai sagraut. Būt zinātkāram un pieņemt citus nenozīmē atteikties no saviem uzskatiem un idejām - tas nozīmē augt kopā un attīstīties.

Radīt un uzturēt jaunatnes darbinieku kopienu bieži vien ir sarežģīti, jo cilvēki šajā jomā mainās ļoti ātri. Tomēr ir skaidrs, ka to, kā veidojas mūsu kopiena, nosaka mūsu profesionālā identitāte un izpratne par to, kāpēc mēs darām to, ko darām. Tomēr profesionālā identitāte veidojas, pateicoties rīcībai, uzvedībai un mijiedarbībai mūsu sociālajā kontekstā.

Patiesā izpratne par kopienas nozīmi radās pēdējā vakarā, sēžot pie ugunskura. Tas bija pārdomu un savstarpējās saiknes brīdis. Mums kā jaunatnes darbiniekiem, lai kļūtu par kopienu, vispirms ir jākļūst par kopienu kā indivīdiem. Tikai tā var veidoties patiesas saiknes, no kurām var izaugt kopīgas idejas, darbības un cerības.

Šī pieredze ir būtiski ietekmējusi manu skatījumu uz darbu ar jaunatni un kopienas veidošanu. Tā nostiprināja ideju, ka mūsu profesionālais ceļojums ir cieši saistīts ar mūsu personīgo izaugsmi un mijiedarbību. Turpinot darbu, es vairāk nekā jebkad agrāk esmu apņēmības pilna veidot vidi, kurā jaunieši var uzplaukt un radīt pozitīvas pārmaiņas. Es aicinu ikvienu, kurš mīl strādā ar jauniešiem un darbojas klimata jautājumiem, meklēt tādas iespējas kā “My Voice My Choice”. Kopā mēs varam izveidot spēcīgu indivīdu tīklu, kas ir gatavi risināt rītdienas izaicinājumus.

 

Projekts "My Voice My Choice" tiek finansēts ar Eiropas Komisijas programmu Erasmus Plus, kuru Latvijā administrē Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra, atbalstu. Raksts atspoguļo tikai autora viedokli.