Kontrasts

Fonta izmērs

news_show

Digitāli droši Sicīlijā

No 9. līdz 18.jūlijam biedrības Radi Vidi Pats jauniešu komanda no Latvijas – Antons, Estere, Ieva, Rihards, Mikus – un es, grupas vadītāja Ieva, devāmies uz Sicīliju, piedzīvot vienu no vasaras spilgtākajiem notikumiem. Erasmus+ akreditācijas ietvaros organizācija InformaGiovani rīkoja jauniešu apmaiņu "Spēļošana digitālās drošības izpratnes veicināšanai" (Gaming for Digital Safety Awareness).

Mūsu galamērķis bija Filaga – neliela pilsētiņa Sicīlijas dienvidos, Palermo tuvumā. Jauniešu apmaiņa notika viesmīlīgā jauniešu hostelī @projectterraterra, kur mēs kopā ar jauniešiem no Igaunijas, Grieķijas, Itālijas daļījāmies pieredzē, iesaistījāmies dažādās izglītojošās un radošās aktivitātēs, kas saistītas ar digitālo drošību, kā arī iepazinām viens otra kultūru un uzzinājām jaunus faktus par pārstāvētajām valstīm un to iedzīvotājiem.

Jaunieši ar neformālās izglītības metodēm izzināja ne tik vienkāršo digitālās drošības tēmu. Veidojot informatīvus plakātus, video un pat izveidot nelielus skečus,  padziļinājām izpratni par digitālās pasaules izaicinājumiem. Dalībnieki viens otram piedāvāja dažādas aktivitātes, kas palīdzēja iedziļināties tādos jautājumos, kā digitālais detokss, ierīču atkarība, emocionālā vardarbība digitālajā vidē, drošība internetā, Vispārīgā datu aizsardzības regula, digitālālo ierīču un interneta ietekmi uz vidi un kā tas viss ietekmē mūsu fizisko un garīgo veselību. Mēs pētījām, kā tiešsaistes platformas un sociālie mediji ietekmē mūsu ikdienu, diskutējām par e-atkritumiem un digitālā nospieduma ietekmi uz vidi, kā arī apguvām veidus, kā pasargāt sevi un savus datus tiešsaistē.

Bija lieliski redzēt, kā visi dalībnieki aktīvi piedalījās diskusijās un dalījās pieredzē par to, kā viņi paši risina tiešsaistes drošības jautājumus, cik bieži un ilgi lieto ierīces, kādi noteikumi ir katrā no valstu skolām viedtālruņu lietošanai skoās, vai skolās ir mācību priekšmets, kurā runā par drošību internetā utt. Mēs izzinājām riskus, ko rada digitālā vide, un dalījāmies ar labās prakses piemēriem no dažādām valstīm.

Latvijas komandas jaunieši piedāvāja pārējiem dalībniekiem piedalīties orientēšanās spēlē “Digitālais detokss”, kam saturu bijām sagatavojuši vēl esot Latvijā. Tikāmies vairākas reizes tiešsaistē. Kā arī viena iepazīšanās un sagatavošanās vizīte notika Liepājā, Radi Vidi Pats birojā, kad izrunājām visus jautājumus, kas saistīti ar drošību, sadarbību un atbildību. Kā arī sagatavojām aktivitātes orientēšanās spēlei, ko veidojām, tā, lai padziļinātu un nostiprinātu zināšanas par dažādām apmaiņā pārrunātajām tēmām. Uz vietas Filagā mēs izpētījām ciematu, izveidojām kartes un instrukcijas komandām. Visi jaunieši iesaistījās spēles gatavošanā un procesā. Savukārt jaunieši no citām valstīm novērtēja jautro, bet izglītojošo aktivitāti. 

Projekta laikā papildus zināšanām par digitālo drošību, piedzīvojām Sicīlijas kultūru un tradīcijas, iepazinām Filagas vietējo kopienu, apciemojām tuvāko pilsētiņu Prizzi un dalījāmies ar iegūtajām atziņām jauniešu pasākumā.

Tas bija ne tikai izglītojošs projekts par digitālo drošību, bet arī par sadarbību, atbildību un kopīgu dzīvošanu. Katra diena mums deva jaunu pieredzi – sākot no trauku mazgāšanas un istabu uzkopšanas līdz kopīgu starptautisko kultūras vakaru organizēšanai, kurā dalījāmies ar mūsu valsts vēsturi un tradīcijām. Mēs ieguvām jaunus draugus Itālijā, Grieķijā un Igaunijā, piedzīvojām Sicīlijas skaistumu un atklājām sevī vēlmi padarīt pasauli drošāku – gan tiešsaistē, gan ikdienā. 

Dažu dalībnieku atziņas par šo apmaiņu: 

Antons: Sicīlijā es uzlaboju angļu valodu, kā arī iemācījos jaunas frāzes no Itāļu, Igaunijas un Grieķu valodas. Iemācījos komunicēt ar cilvēkiem no ārvalstīm. Izmantoju savas zināšanas un kreativitāti video veidošanā. Izmantoju savas aktieru prasmes citā sfērā. Uzzināju cik bēdīgas ir sekas, ja neseko datu aizsardzības rekomendācijam.

Rihards: Sicīlijā es ieguvu iespēju darboties grupās, iemācīties par dažāda veida datu izmantojamības iespējām un lielisku iespēju komunicēt ar cilvēkiem no ārvalstīm.

Ieva: Šajā jauniešu apmaiņā bija iegūstama daudz informatīvā un kulturālā pieredze, viss Itālijā ir daudz savādāk nekā Baltijas valstīs. Pašas aktivitātes šķita vairāk kā iepazīšanās un sadarbošanās spēles, kas bija visai efektīvas.

 

@associazioneinformagiovani
@eunetworkig
@europeanyouth
#ErasmusPlus
@agenzia italiana per la gioventù – aig
@elix.greece

@radividipats 

@estyes

@Progetto TerraTerra

@Associazione Solidarietà ODV - Prizzi