Kontrasts

Fonta izmērs

news_show

Cik tūristus uz vienu kvadrātmetru?

Sarunas laikā mani nepameta jautājums, kas saistīts ar daudzām manām un līdzcilvēku un arī Radi Vidi Pats dzīves tēmām – kā tūrismam būt ilgtspējīgam? Kā radīt tādu piedāvājumu, kas nekaitē apkārtējai videi, kas piesaista inteliģentus, pilsētā un tās labklājībā ieinteresētus tūristus vai arī tādus, kas labprāt mācās par tādiem kļūt?

Nevienam no mums nebija gatavas atbildes – būt tūrismam vai nebūt? Patīk tas mums vai nē? Dažkārt patīk, dažkārt nē. Sapratām, ka jāmācās sadzīvot arī ar ne tik pozitīvajām tūrisma sekām un tās arī risināt.

Lūk, dažas no pārdomām un faktiem, par kuriem būtu jādomā plašākā Liepājas kontekstā:

  1. Tūrisms bieži iet roku rokā ar ietekmēm uz vidi. Piemērs: jo vairāk kafejnīcu piekrastē, jo vairāk atkritumu piekrastē un arī jūrā.
  2. Liepājā pārsvarā ir vasaras tūrisms. Ziemās ielas ir tukšas, trūkst piedāvājuma, viss tūrisma “smagsvars” un ienākumi no tā ir tikai vasarā. Labais piemērs ir kultūras tūrisms – teātris, Lielais Dzintars, kas vilina Liepājas viesus arī aukstajos gadalaikos.
  3. Kādus tūristus un ar kādiem pasākumiem piesaistām? (Piemēri no mūzikas festivāliem, no futbolu čempionātiem, pēc kuriem pilsēta ir izdemolēta, netīra un vietējiem atstāj rūgtu pēcgaršu)
  4. Tūristu pieplūdums vasarā negatīvi ietekmē nekustamo īpašumu un mājokļu tirgu. Daudzas dzīvesvietas tiek izīrētas tikai līdz maijam, lai vasarā vairāk nopelnītu kā īslaicīgie īres mitekļi tūristiem. Tas samazina vietējo iespējas atrast dzīvesvietu.

Sarunas laikā noteikti secinājām, ka nevēlamies, lai Liepājā būtu tāda situācija kā Rīgā, kad vecpilsēta ir kļuvusi par vietu tikai tūristiem un savā ziņā izspiedusi vietējos ārā no tās. Par labo piemēru un platformu idejām var kļūt Tallina – tur, protams, arī ir vecpilsēta, tur ir centrālā daļa, bet ir izveidots arī kvartāls – Tellaskivi, kas ir krietni lielāks nekā Juliannas pagalms un arī tajā ir gan vieta tūristiem, gan vietējiem. Lai nenonāktu pie “pārbāztības” sajūtas, ilgtermiņā jādomā, kā pilsētā “izkaisīt” dažādas atpūtas vietas, kas nekoncentrē tūristus tikai vienuviet. Liepājā lielā mērā šo funkciju vasaras sezonā pilda Juliannas pagalms un pludmale. Jautājums, cik daudz viena vai otra teritorija spēj izturēt?

Aizsapņojāmies tiktāl, ka sākām domāt, kur tad vispār Liepājā var aiziet izdejoties? Vai jums ir kāda iemīļota vieta ar labu mūziku, kur vienkārši padejot? Prātojām par koku apstādītu Lielo ielu, kur vasarās varētu atpūsties no saules dažādās āra kafejnīcās, turpat blakus dodoties gājējiem un velosipēdistiem, savukārt automašīnas te būtu retums.

Joprojām netiek atmesta doma par veco ēku atjaunošanu (kas daļēji jau notiek) un dzīvokļu, arī viesnīcu ierīkošanu tajās.

Galu galā vaicājām – vai kāds par šo visu komunicē ar sabiedrību un, vai tas vispār ir nepieciešams? Kā redzams, tik daudz jautājumu un tik salīdzinoši maz atbilžu. Turpināsim tās meklēt kopā un, iespējams, to darīsim arī diskusijā par tūrismu. Taču tikmēr – ja tev, lasītāj, ir kāda ideja, kā pievērst uzmanību kādai problēmai un tev ir konkrēta problēma par tūrismu, kuru vēlies risināt, mēs joprojām piedāvājam par to iesniegt iniciatīvu, vākt parakstus un atbalstītājus. Un tad mums būs par vienu iemeslu vairāk par šīm problēmām informāt arī Liepājas Domi.

https://radividipats.lv/rlp/iniciativas/

Ilze

ActiveCitizensFund RadiLiepājuPats