Kontrasts

Fonta izmērs

news_show

Liepājas apkaimes mūsu sarunās

2020. gadu projektā “Radi Liepāju pats” aizvadījām ar sarunu vakaru par Liepājas mikrorajoniem. Tos var saukt arī par apkaimēm vai vienkārši rajoniem. Liepājā tādi ir vairāki – Ezerkrasts, Dienvidrietumu rajons, Ziemeļu priekšpilsēta (Velnciems, Laumas rajons), Tosmare, Karosta, Jaunliepāja, Vecliepāja, Zaļā birze, Jaunā pasaule. 

Sarunas laikā gan neuzskaitījām mūsu pilsētas mikrorajonus, bet centāmies saprast, kā tos stiprināt, kā apkaimju dzīvi padarīt kvalitatīvāku, draudzīgāku un ilgtspējīgāku.Vairāk iesaistījušies un gatavi runāt bija iedzīvotāji no Karostas un Tosmares. Viņi atklāja vairākas problēmas, kuras gribētu risināt un uz kurām vērst pašvaldības un citu iedzīvotāju uzmanību. Lūk, dažas no tām:

Kādas iespējas šobrīd ir mikrorajonu iedzīvotājiem iesaistīties savas dzīvesvietas uzlabošanā, kādā mērā iedzīvotāji izmanto šīs iespējas? 

Šobrīd jautājumus, kas saistīti ar vides labiekārtošanas darbiem, iedzīvotājiem būtu jārisina ar pašvaldību. Pilsētas mājaslapā www.liepaja.lv ir ir pieejama informācija par iedzīvotāju līdzdalības iespējām (https://www.liepaja.lv/liepajniekiem/iedzivotaju-lidzdaliba/),kā arī atbalstu, piemēram, pagalmu labiekārtošanā un kultūrvēsturisku ēku atjaunošanā (https://www.liepaja.lv/liepajniekiem/nekustamais-ipasums-un-apsaimniekosana/lidzfinansejuma-iespejas/). Tāpat ir iespēja rakstīt darbiniekiem, kas atbildpar konkrētiem jautājumiem. Vērts uzturēt kontaktus arī ar namu apsaimniekotājiem un pašiem iedzīvotājiem interesēties par šķiroto atkritumu konteineru izvietošanu u.c.

Kopumā apkaimēs trūkst tieši iedzīvotāju pašu saliedēšanās, kopīgas aktivitātes, kas palīdzētu “iekustināt” lielākas lietas. 

Kā mikrorajonu iedzīvotājiem kļūt vienotākiem un darbīgākiem?

Šīm un citām, nepieminētām iniciatīvām, nepieciešama regularitāte un individuāla interese, kas pāraug plašākā cilvēku lokā. Varbūt pirmajā mājas iedzīvotāju tikšanās reizē ieradīsies tikai trīs cilvēki, bet varbūt pēc pusgada – jau seši! Un tas ir solis tālāk.

Varbūt kāds vecāks sarīkos futbola treniņu savam bērnam un viņa četriem klasesbiedriem, un varbūt pēc gada jau būs apkaimes junioru spēle, kuru skatīties ieradīsies viss mikrorajons. Mūsu mazajām darbībām reti var paredzēt gala iznākumu, taču vērts mēģināt, lai to noskaidrotu.

Tiekamies citos sarunu vakaros un varbūt par lielākās diskusijās par Liepājas mikrorajoniem!

Ilze

Projektu ”Radi Liepāju pats” finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija caur EEZ un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”.