Kontrasts

Fonta izmērs

Kā būt pilsoniski aktīvam Covid laikā?

Pilsoniskais aktīvisms vairumam no mums saistās ar kādu tiešām aktīvu rīcību – došanos sabiedrībā, runāšanu ar valsts pārvaldes pārstāvjiem, dalību dažādās akcijās u.c. Grūti iedomāties pilsoniski aktīvu iedzīvotāju, kurš… sēž mājās un nevienu tā īsti nesatiek. Lai nu kā, es tomēr mēģināšu atrast piemērus, kā līdzdarboties sabiedrības labā arī šajā sarežģītajā laikā.

Droši vien jāņem vērā, ka mājās sēž lielākā daļa no mums, tātad satikšanās jau tagad notiek tiešsaistē. Un ir dažādi tiešsaistes rīki, kas prasa arī sabiedrības līdzdalību. Piemēram, Latvijas Pilsoniskā alianse līdz 6. novembrim aicina iedzīvotājus piedalīties aptaujā tieši par sabiedrības līdzdalību, kurā viņi aicina izteikt vērtējumus par līdzšinējo praksi, rakstīt priekšlikumus un viedokļus par nepieciešamajiem uzlabojumiem. Tie tiks apkopoti, iesniegti atbilstošām iestādēm, kas izstrādās jaunu likumu un nozaru politiku pamatnostādņu un plānu dokumentus, kā arī Latvijas Pilsoniskā alianse, balstoties uz tiem, sniegs atzinumus un paudīs viedokli sarunās ar lēmējinstitūcijām. Šis dokuments lielā mērā veidos pārmaiņas sabiedrības līdzdalības procesos. Tieši tas, kas nepieciešams, vai ne? Saite uz aptauju pieejama šeit: https://ej.uz/aptaujalidzdaliba.

Tāpat aicinu piedalīties arī Radi vidi pats rīkotajos pasākumos, kas tuvāko divu gadu laikā būs īpaši vērsti uz demokrātijas kultūras stiprināšanu Liepājas sabiedrībā. Viens no pirmajiem līdzdalības pasākumiem notiks jau šajā piektdienā, 30. oktobrī. Tas būs sarunu vakars, kurā visi runāt gribētāji un arī tie, kam tīk paklausīties, aicināti pievienoties zoom vebināram. Liepājā ir gana daudz problēmu un, droši vien, arī tikpat daudz labo piemēru un risinājumu, kurus vērts izcelt. Sarunu vakarā dzirdētais tiks apkopots, analizēts un tālāk novirzīts sarunās ar Liepājas domes pārstāvjiem. Sarunu formāts ir brīnišķīga veids, kā klausīties citos, viņu raizēs un novērojumos un izteikt savējās. Un neatkarīgi no tā, vai darām to ar 2 metru distanci vai katrs pie sava datora un tējas krūzes mājās, vērtība pasākumam nemainās. Sarunu vakariem pieteikties var Facebook notikumā (https://fb.me/e/1JRnwglTy) vai rakstot man personīgi uz ilze.mors@gmail.com

Lasītāj, ja esi ticis tiktāl, tad piedāvājumā vēl viens projekts, kurš izstaro rūpes par sabiedrību un aicina būt līdzdalīgiem. Jau kopš pandēmijas sākuma Latvijā līdzīgi kā citās valstīs darbojas brīvprātīgo kustība #vieglipalīdzēt, kas sniedz palīdzību cilvēkiem riska grupās, tiem, kas atrodas pašizolācijā vai karantīnā. Tā var būt pārtikas produktu un citu sadzīves preču sagāde, mājdzīvnieku izvešana pastaigās un emocionālā atbalsta sniegšana. Tie, kas vēlas pieteikties kā brīvprātīgie, aicināti to darīt www.vieglipalidzet.lv.

Apkopojot tikai šos dažus piemērus, es sapratu, ka pilsoniskajā aktīvismā vienmēr pietiek darba. Pat neizejot sabiedrībā. Varbūt arī tev ir kāds piemērs, ko šobrīd varam darīt, lai mūsu iekšējais demokrātiskais spars neapsīktu un, iznākot ārā no mājas, nebūtu sajūta, ka sabiedrības līdzdalība ir stagnējusi?

Ar gaišām domām

Ilze

Projektu Radi Liepāju pats finansiāli atbalsta Norvēģija, Islande un Lihtenšteina. Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas granta apjoms ir 102 886.61 eiro.”