Kontrasts

Fonta izmērs

news_show

Denisa EVS stāsts

 

Mans ceļojums uz Latviju

Es vēlos izteikt pateicību NVO Miroir Vagabond, kas iepazīstināja mani ar NVO Compagnons Bâtisseurs un tās darbībām. Pateicoties viņiem, es varēju pavadīt 6 nedēļas Latvijā. Un es vēlos izteikt pateicību Radi Vidi Pats cilvēkiem, jo īpaši, Lindai, Agatai, Zuram un Sanjai.

Pēc sagatavošanās tikšanās ar Annu Sofiju Kolardu no Compagnons Bâtisseurs mani interesēja dažādas projekta tēmas.

Viena no priekšskatītajām tēmām bija velosipēds kā ilgtspējīgs transporta veids ( Liepājā bija ļoti viegli izmantot velosipēdu, tie bija visur).

Citas lietas, kas man ļoti patika, bija aktivitātes Jauniešu mājā, RVP ēkas renovācija un darbs bioloģiskā saimniecībā.

Turklāt šī brauciena laikā es daudz ceļoju, kas ļāva man atklāt jaunas valstis un jaunas kultūras.

Kad es ierados Liepājā, mani uzņēma ļoti labi. Vieta, kuru man ierādīja, bija ļoti jauka, tā bija liela un labi dekorēts. “ Man patika ideja, kā viņi izdekorēja vietu ar pārstrādātiem priekšmetiem.” Man bija dažas problēmas ar mājas atslēgu, bet problēma tika atrisināta ātri.

Drīz pēc manas ierašanās Marika Zveja un viņas draugi man parādīja daļu no pilsētas. “ Es biju ieintriģēts un patīkami pārsteigts.” Vēl citā dienā es ar Sergeju Morozo un Janu Perenko pastaigājāmies Liepājas ziemeļu daļā. “Es pavadīju lielisku dienu, un viņi man paskaidroja daudzas lietas par pilsētu.

Pateicoties šai iespējai, es varēju renovēt RVP māju, strādāt kopā ar komandu un uzzināt kaut ko par ēkas atjaunošanu. Komanda bija patiešām lieliska.

Es arī gāju uz jauniešu māju un piedalījos dažādās aktivitātēs ar bērniem. Tur es satiku ļoti labus cilvēkus, un  viņi man iedeva daudz ideju par aktivitātēm, kuras es vēlāk varu izmantot. Man ļoti patika, ka šajā mājā strādāja ar dažāda līmeņa bērniem kā vienu grupu kopā. No tā es daudz ko uzzināju. Liels padies Karosta Kids.

Un beidzot es aizbraucu uz ciematu. Pirmo reizi es tur devos, lai palīdzētu sagatavoties vasaras saulgriežiem. Darbs bija nedaudz grūts un nogurdinošs, bet mēs visu sagatavojām kopā lielā grupā. Es biju laimīgs, strādājot kopā ar lieliskiem cilvēkiem, man viņi ļoti patika. Pateicoties viņiem es redzēju un darīju lietas, kuras nekad nebiju gaidījis savā dzīvē : parūpēties par kazām, slaucīt pienu no tām un taisīt sieru, lekt pāri ugunskuram. Jocīga tradīcija, bet tas bija forši.

Otrreiz, kad devos uz ciematu atpakaļ, es palīdzēju ar ikdienas darbiem. Es ievēroju, ka cilvēki šeit ir dāsni un laipni. Viņiem patīk spēlēt mūziku, viņi teica, ka māk spēlēt vienu vai vairākus mūzikas instrumentus.

Un te nu es esmu sava projekta vidū. Latvijā vissarežģītākā lieta, kuru pieredzēju, bija saprast ko citi man saka angļu valodā. Bet viņi dara to labāko, lai es saprastu maksimumu no tā, ko viņi pateica. Reizēm tas mani sagrāva, bet dienu pēc dienas es iemācos arvien vairāk.

Denis Detiege