Kontrasts

Fonta izmērs

news_show
Foto no sarunu vakara "Kaimiņu būšana"

Būt kaimiņiem

Būt kaimiņiem nav viegli – jāņem vērā otra vēlmes, jāprot pastāvēt par savējām un galu galā jāatrod arī risinājums dažkārt pat strīdīgās situācijās.  Sarunu vakars “Kaimiņu būšana”, kas aizritēja 30. augusta vakarā, pulcēja kopā vairākus Friča Brīvzemnieka ielas un arī Kuģinieku ielas iedzīvotājus, kurus varam saukt gan par biedrības, gan Kopienas dārza kaimiņiem.

Sarunas laikā diezgan daudz koncentrējāmies uz to, kā ir būt kaimiņiem publiskām, skaļām un daudz ļaužu apmeklētām vietām. Šajā gadījumā runājām par konkrētām vietām – Juliannas pagalmu un Fontaine Gipsy Camp. Tuvējo māju iedzīvotāji vērsa uzmanību lielajam troksnim, koncertiem, kas bieži vien turpinās arī pēc likumdošanā noteiktā laika (Fontaine Gipsy Camp), kā arī uz nekārtībām, vandālismu, kas nāk komplektā ar bāriem, alkoholu un izklaidēšanos. Kaimiņi vērsa uzmanību, ka itin bieži sauc policiju, ja troksnis vairs nav izturams, taču tas ne vienmēr ir rezultatīvi – policija neierodas vai ierodas novēloti. Vasaras naktīs trokšņi ir tik stipri, ka nav iespējams pat atvērt logus, savukārt, atceroties, cik karsta bija šī vasara, ir skaidrs, ka cilvēki ar aizvērtiem logiem mokās.

Ko darīt?

Sarunu gaitā tapa interesantas idejas, kā pievērst “ballētāju” un ballīšu organizatoru uzmanību tuvumā dzīvojošajiem cilvēkiem:

  • Telefona būdiņa, kurā “paceļot klausuli” var paklausīties dažādus ierakstus iz nakts dzīves (šāda ideja radās brīdī, kad viena no sarunas dalībniecēm izsaucās, ka zina TIK daudz noslēpumu – viss tiekot apspriests zem viņas logiem)
  • Plakāti uz māju sienām ar iedzīvotāju stāstiem un, iespējams, arī fotogrāfijām. Daudzi iebraucēji un Liepājas tūristi domā, ka Juliannas pagalma apkārtnē neviens nedzīvo un, ka tas ir rajons, kur ir tikai īstermiņa īres mitekļi. Šādi individuāli radīti stāsti palīdzētu saprast, ka vietai ir kaimiņi un katrs kaimiņš redz, dzird, jūt, ir noguris, vēlas izgulēties un viņam ir savs stāsts.

Šajā laikā, cīnoties ar ārējām problēmām, F.Brīvzemnieka ielas mājas iedzīvotāji paspējuši saliedēties un vienoties par regulāru iekšpagalma vārtiņu slēgšanu, kā arī uzrakstījuši iesniegumu visu mājas iedzīvotāju vārdā. Un galu galā arī atnākuši uz sarunu vakaru.

Kopumā, klausoties sarunās, ir skaidrs, ka nepieciešami daudzi un dažādi ilgtermiņa risinājumi. Lai pie tiem nonāktu, 17. septembrī rīkosim diskusiju par kaimiņu būšanu, kurā aicināsim piedalīties gan Pašvaldības policiju, Liepājas attīstības pārvaldi un citu jomu pārstāvjus, lai mēģinātu saprast, kāda loma kaimiņu attiecībās ir pašiem iedzīvotājiem, kāda – uzņēmējiem un arī pilsētas vadībai.

Vēl pirms tam izbrauksim kaimiņu maršrutus velobraucienā 11. septembrī – pētīsim, kādi ir labās un ne tik labās prakses piemēri pilsētā.

 

Tiekamies!

Ilze

Bloga ieraksts veikts projekta "Radi Liepāju pats" ietvaros, ko finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija caur EEZ un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”.

ActiveCitizenFund